Rólunk

A Király Szikvíz története:

A Király Szikvíz 1989-ben került megalapításra, alapítójának – Király Imrének – családnevét viseli a mai napig. Már a kezdetektől fogva a vállalkozás a lakossági igények kiszolgálása mellett arra törekedett, hogy minél több zalai nagyvállalkozást is rendszeresen ellásson szikvízzel. A megrendelők közé tartoztak a térség nagyobb vállalatai közül a Forest, a K+K, a Húsipari és Baromfi Rt. is. A privatizáció után a kisebb magánvállalkozások, éttermek és büfék megrendelései növekedtek nagymértékben, amely miatt a kiszállítási kapacitás növelése került előtérbe.

A családi vállalkozás megtartotta családias jellegét. Az alapító a megnövekedett igények mentén bevonta a vállalkozásba édesanyámat, is később a szakképesítésem megszerzése után engem is. A vállalkozás fordulóponthoz érkezett, a csácsbozsoki telephely mellett megnyitottam új üzletünket 2013 márciusában a város másik végében, az olai városrészben.

Végül az olai üzletnyitás olyan sikeresnek bizonyult, hogy az alapítóval közösen úgy döntöttünk, hogy az olai telephelyünkről szolgáljuk ki az igényeket 2015. január 1-jétől. Az üzlet irányításában továbbra is nagy szerepet játszik az alapító Király Imre, akinek a nevét termékünk a mai napig hűen megtartotta, mely egyben védjegyünk is. Az üzlet bővülését jelzi, hogy még két alkalmazottat felvettünk az üzleti kiszolgálás és a zökkenőmentes kiszállítás érdekében.

Vállalunk továbbá rendezvényekre, esküvőkre való kiszállítást, akár fesztiválokra való kitelepülést is. Célunk, hogy megfelelő minőségben, minél szélesebb körben ki tudjuk szolgálni vásárlóink igényét tovább bővítettük a termékkínálatunkat, ma már nem csupán szikvizet készítünk és árusítunk, hanem forgalmazunk PI vizet, mindenféle tartósítószer és adalékanyag hozzáadása nélkül készített almalevet és homoktövis sürítményt is.

Szolgáltatásaink közé tartozik a kiszállításon kívül a szikvizes palackok árusítása (műanyag és a retro üveg egyaránt), továbbá a szikvízes edények, tartók javítását is vállaljuk. A lakossági felhasználók betétdíjasan vásárolhatják meg a szikvizes palackokat, amelyeket újratöltünk vagy szükség esetén cserélünk az üzletünkben.

 

A szikvíz feltalálása:

Nem természetesen szénsavas szódavizet Jedlik Ányos készített először 1826-ban, hazai vízből és itthon bányászott természetes szén-dioxidból, amikor a távolról szállított balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Nem ő volt a felfedező, mégis hungarikumnak számít, hiszen ő tette lehetővé az ital olcsó, nagyüzemi előállítását, megoldva a felmerülő problémákat, többek között a gáz minél jobb elnyeletését.Termékétől Jedlik azt várta, hogy kolerajárvány idején a szikvizet ivók kisebb eséllyel betegednek meg, és így is történt.

Az ő nevéhez köthető az első, 1841-ben alapított szikvízgyártó is. A mesterséges savanyúvíz, amelyet akkor még németesen spriccernek neveztek, hamar népszerű lett.

 

A fröccs feltalálása:

Jedlik kedvenc itala a saját termékével higított bor volt. Egy sokat mesélt, versben is megörökített anekdota szerint Vörösmarty és Jedlik Ányos egy borozgatás alkalmával, Jedlik szódájával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: “Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!”.

És ami ebben a felfedezésben a legfontosabb, hogy semmivel sem lehet igazán helyettesíteni a szódát a fröccsben, egyik szénsavas ásványvízzel sem lesz olyan jó a fröccs, mint a szikvízzel.

 

Mi is a szikvíz valójában?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a szikvíz vagy szódavíz ismérve a jellegzetes palack vagy szódásszifon: “szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, amelyet zárt rendszerű technológiában nagy nyomással palackoznak szifonfejjel ellátott szikvizes palackokba vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonokba”. A szóda alapjául szolgáló vízre nem vonatkozik szabályozás azon kívül, hogy ivóvíz-minőségűnek kell lennie, és ezt a minőséget a szódakészítők rendszeresen kötelesek bevizsgáltatni. A vizet szén-dioxiddal dúsítják, a jó szódavíznek legalább 7-8 gramm szén-dioxidot kell tartalmaznia literenként. A megfelelő arányú dúsítás után a szénsavas vizet szódásszifonokba vagy az elsősorban vendéglátóhelyeken használt tartályokba vezetik. Mivel a palackokban a víz mellett helyet kell hagyni a gáznak (15% a minimum), az egyliteres üvegekbe legfeljebb 8,5 dl szódavíz jut.

A szikvíz és a szódavíz ugyanazt jelenti, az előbbi a hagyományos, utóbbi a napjainkban elterjedtebb elnevezés. A szikvíz kifejezés onnan ered, hogy a szódavíz készítéséhez használt szénsavat sokáig a sziksóval azonosították, tévesen.

 

Miért előnyös szódavizet fogyasztani?

A szódavíz ma sajnos indokolatlanul háttérbe szorul háttérbe szorult a műanyag palackos (PET) ásványvizekkel szemben. Pedig a csapvíz fogyasztás mellett ez a mindennapi folyadékpótlás legolcsóbb és legkörnyezettudatosabb módja.

A különböző ásványvizek rohamos elterjedése lényegesen lecsökkentette, már-már teljes mértékben ki is szorította az otthon használatos szódásszifonok, valamint szikvizes üzemek által előállított termékek használatát.

Pedig a PET palackokat jóval nehezebb hazacipelni, mint a kis doboznyi patront, elfogyasztásuk után rengeteg hulladék marad hátra és a műanyag palackban való hosszú utaztatás során nem kívánatos anyagok oldódhatnak bele a vízbe. A szódavíz használata esetén csökken a légszennyezettség is, mivel kevesebb palackot kell elszállítani a gyártótól a boltig, illetve a boltokból a háztartásokig.

Ezzel szemben a szikvizesek által használt palackok többször újratölthetőek: egy-egy flakon négy-öt évig van forgalomban, ez idő alatt három-négyszázszor újratölthető. Egy szikvizes palack tehát három-négyszáz eldobott ásványvizes palackot vált ki. Fontos megemlíteni, hogy a szódavíz ára olcsóbb, mint az üzletekben kapható ásványvizeké, és nem utolsó sorban számos jótékony hatása van a szervezetre!

 

A szódavíz jótékony hatása:

A szódavíz beváltotta Jedlik Ányos hozzáfűzött reményeit: savanyú kémhatása révén nem terjesztette a kolerajárványt, emellett kellemes, frissítő íze enyhítette a betegek szenvedését. A szénsavas szódavízben jelenlevő, a gyomorban felszívódó szén-dioxid − a kilélegzett CO2-vel ellentétben − kedvező hatású az emberi szervezetre:

  • segíti a vízben oldott anyagok felszívódását,
  • könnyíti az emésztést,
  • kedvezőbbé teszi a folyadékszállítást a szervezetben,
  • gyorsan csökkenti a szomjúságérzetet,
  • savas közege miatt a szóda gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását.

 

A szikvíz előállítása:

Csapvízből aktívszenes és egy többlépcsős mechanikai víztisztítóval, UV fényű csírátlanító eljárással – mely elpusztítja a vízben előforduló mikroorganizmusokat -, vegyszermentesen tartós fogyasztásra is teljesen alkalmas szikvizet állítunk elő. A magas szén-dioxid tartalomnak köszönhetően az így nyert szódavíz minden tartósítószertől, adalékanyagtól és bármilyen egészségre ártalmas összetevőtől mentes.